dijous, 1 de juliol del 2010

cinema 9,5

FESTIMATGE 2010

L’organització de Calella, i dins el marc del FESTIMATGE 2010, es torna a posar en marxa amb tot el cúmul d’activitats fotocinematogràfiques dintre les quals es troba el nostre Certamen-Trobada Internacional del Cine 9´5.

Del 22 al 25 d’abril són els dies escollits, amb una programació que seguirà la línia coneguda i molt ben acceptada per tots els participants amb una sortida cultural en què cada any anem donant a conèixer als que ens acompanyen un bocí del nostre país, el mercat del col•leccionista, la projecció de films participants en els locals ja coneguts, l’hotel Bernat II per al mercat del col•leccionista i el Teatre Orfeó Calellenc per a la projecció.

Llargmetratges en format 9,5

Les còpies en format 9,5 mm sempre han estat més conegudes per films de Charlot, Beaucitron, Harold lloyd, Pamplinas... com també curts de coneguts actors del Far West o del gos Rin Tin Tin.

Diversitat de films de llargmetratge han estat passats al format 9,5, films no gaire coneguts alguns, però la sorpresa ha estat trobar informació de produccions en aquest format.

N’hem caçat uns quants, algun d’ells sense data de realització o intèrprets sense poder veure la pel•lícula. És una bona ocasió per anar a la recerca de títols.

Trobada a Navàs (Barcelona)

Octubre 09

El passat mes d’octubre tingué lloc a la ciutat de Navàs (Barcelona), a la sala del casal d’avis, un mercat-exposició de cine 9,5. Es va disposar de força material i l’amic Paul Vilar va portar la seva nova càmera Krasnagorsk, originalment de 16 mm, transformada recentment a 9,5 mm.

Després del dinar de germanor al restaurant cal Ramon, a les cinc de la tarda, començà la projecció de pel•lícules, a la sala d’actes de la biblioteca municipal. Es va projectar 9,5 mm. i S8 mm. En 9,5 mm es va poder veure un documental de Barcelona fet a partir de diferents pel•lícules d’aficionats dels anys 50 recopilades per un dels assistents al festival.

El nombre d’assistents a l’acte va ser aproximadament d’unes 40 persones, que van passar un dia agradable parlant de cinema i del 9,5 mm.

Hem perdut un gran amic

Bernard Trembloy ens ha deixat

El passat mes d’octubre va arribar un correu electrònic anunciant una trista notícia: Bernard Trembloy ens ha deixat de forma sobtada.

Ja d’abans d’acceptar la presidència del Cinè Club 9,5 de França, Bernard i la seva esposa ens van acompanyar a les nostres trobades. Gran lluitador del cine 9,5, no faltà a cap trobada internacional i donà suport a totes les iniciatives relacionades amb el degà del cine familiar.

Hem perdut un gran suport, hem perdut un excel•lent amic.

Descansa en pau.

VEREDICTE DEL XXXVI CERTAMEN-TROBADA INTERNACIONAL DEL CINE 9,5

abril 2009
Premi Popular
Premi jurat

Reunit el jurat qualificador format pels senyors John Chauncy membre del Cine Club d’Anglaterra, Obduli Casas, de Foto-Film Calella, i Bernard Trembloy del Cinè Club 9,5 de França, després de visionar els set films sel·leccionats i prèvies deliberacions, atorguen per unanimitat el Premi del Jurat al film

LE CHEMIN DES ORGUES

de Jean Penavayre

(França)

quant al vot popular del públic aquest recau en el film

EL ROMÀNIC DEL BEGUEDÀ

del grup d’amics del cine 9,5 de Navàs

(Catalunya)

i per qué així consti signen el present veredicte el dia 25 d’abril de 2009

Obduli Casas John Chauncy Bernard Trembloy

En PERE CATALÀ i ROCA ens ha deixat

Curriculum

Pere Català i Roca (Valls, Alt Camp 1923 – Barcelona 2009) fou un fotògraf i escriptor, fill de Pere Català i Pic i germà de Francesc Català Roca. Obtingué el premi Ciutat de Barcelona de fotografía en 1954. Estudià els castells catalans, sobre els que ha dirigit la monumental obra de referència Los castillos catalanes y ha reunit una important documentació fotogràfica. Els castellers ha sigut un altre tema de la seva fotografía. Ha col·laborat sovint amb l’Institut d’Estudis Vallencs i ha promogut las relacions culturals amb Alguer. És membre de la Societat Catalana de Geografia, de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i del Centre de Estudis Colombins, amb el reolzamrnt del que ha investigat sobre la catalanidat de Cristóbal Colón. El 1985 rebé la Creu de Sant Jordi i el 2000 el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Jaume I.

En Pere i Foto-Film Calella

La relació amb Pere Català va venir arrel de les primeres trobades del cine 9,5 a Calella la qual cosa ja fa més de trenta anys amb la necessitat d’aconseguir un jurat que a més de ser cinéfil coneixes l’art de la fotografia en plenitud.

Des d’aleshores en Pere no va faltar a cap trobada acompanyat de la seva esposa Carme. La nostra entitat fou per ell part de la seva familia i sempre amb la càmera fotográfica disposada a reflectir moltes imatges de Calella veient, en moltes ocasions, detalls que pels calellencs ens han pasat desaperecebuts.

En Pere ha sigut una formiga treballadora. Ha treballat, dins l’art de la fotografia, per enlairar el país català, promotor de trovades a l’Alger, trovades a Barcelona, fins i tot a Calella, amb Mn. Manunta, ànima del català a l’Alguer que ens oferí una projecció de diapositives d’aquell bocí de terra en que es parla el català. Li fou concedit el títol de Ciutadà Honorari de l’Alguer En Pere i familia ho passaren malament per editar en català (Editorial Dalmau) en temps de la dictadura

En Pere ens estimava i fins i tot ens menciona en el llibre “Colom i el món català” editat pel Centre d’Estudis Colombins, en la pàgina 499 a on escriu: “Una compopsició fotográfica titulada Comerç amb América, presentada per Foto-Film Calella, en ocasió del mil·lenari de Catalunya i evocadora del 1778, presenta la silueta del barceloní Monument a Colom”.

En Pere ens ha deixat. Mercès Pere pel teu suport i bon saber fer en pro de la fotografia i Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Revisem tots els comentaris abans de la seva publicació, disculpa doncs el temps d'espera.